Hlavní strana Recepty Recept: Jednoduchá rajská polévka, která zachutná všem

Recept: Jednoduchá rajská polévka, která zachutná všem

0

Léto je pomalu, ale jistě za dveřmi, a zatímco jiní mají starosti s tím, který opalovací krém koupit, vy si možná děláte hlavu, co budete dělat se sklizenými rajčaty. Pokud váš už saláty přestaly bavit, udělejte si s námi vynikající rajskou polévku.

Rajská polévka může být skvělým pokrmem nejen pro vaši rodinu, ale i pro hosty, zvlášť pokud její servírování doplníte sýrovým toustem anebo následně hlavním chodem v podobě makarónů se sýrem.

Příprava této polévky vám zabere zhruba 15 minut, samotné vaření hodinu. Za hodinu a půl se vám už doma bude rozléhat vůně domácí rajské polévky, kterou si zamilujete.

Potřebné ingredience k přípravě:

– 2 hrnky nakrájené mrkve
– 2 šálky nasekaného celeru
– 3 šálky na kostičky nakrájené cibule
– 6 stroužků mletého česneku
– 12 šálků nasekaných čerstvých rajčat
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 hrnky vody nebo kuřecího vývaru
– 2 lžíce sole
– 2 lžičky cukru

Instrukce:

1. Nejdříve nahrubo nakrájejte zeleninu. Nezáleží na tom, jak budou kousky vypadat, ale ujistěte se, že mrkev, cibule a celer jsou zhruba stejné velikosti, takže se uvaří ve stejném poměru.

2. Ve velkém hrnci na polévku rozpalte olivový olej. Přidejte mrkev, celer a cibuli – povařte, dokud nebude cibulka průsvitná, zhruba 10 minut. Poté přidejte česnek a vařte dalších 5 minut. Dbejte na to, aby se cibulka nepřipálila. Nakonec vložte do hrnce i rajčata a vodu či kuřecí vývar. Povařte asi hodinu za občasného míchání, dokud mrkev a rajčata pořádně nezměknou.

3. Poté na 15 minut vypněte oheň a nechte odstát.

4. Vezměte si k ruce bodový mixér a ze směsi v hrnci udělejte pyré.

5. Jakmile vám z polévky vznikne pyré, přeceďte ho přes síto. Tento postup děláte proto, že chcete rajčata zbavit slupky a semen, polévka pak bude jemnější. Pokud použijete příliš jemné síto, přecedí se vám pouze rajčatová šťáva, tudíž volte takové, které má větší dírky.

6. Jestliže neděláte polévku z čerstvých rajčat, ale z těch z plechovek, které jsou již oloupané, tímto krokem se nemusíte vůbec zabývat.Přeceděnou směs nalijte zpět do hrnce, přidejte sůl, pepř a cukr podle chuti. Cukr pomáhá vyrovnat kyselou chuť rajčat.

Pro jemnější chuť můžete při servírování doprostřed polévky dát také trochu smetany.

Žádný komentář

Napište svůj názor